divendres, 31 d’octubre del 2008

L’ensenyament a debat




Què us va semblar el debat d’ahir? Més que un debat, diria que va ser un ruixat de reflexions diverses. Tanta gent convidada a parlar té pros i contres i en aquest cas, i aquesta és la meva modesta opinió, va tenir contres.

De fet, un debat sobre l’estat de l’educació o de l’ensenyament –termes que no són del tot coincidents-, no ho va ser.
Per què.... com va dir en Salvador Cardús parlar d’educació o d’ensenyament no vol dir parlar només d’escola, - i els mateixos representants de les escoles van caure en el parany que va posar en Josep Cuní. Per parlar abastament de l’educació cal parlar de la família, de l’entorn,... sinó o tractem l’educació de forma parcial o bé parlem només d’ensenyament.
I com va dir en Jaume Cela, parlar d’educació o d’ensenyament no vol dir parlar només de la franja d’estudis obligatoris i batxillerat, sinó que l’educació inclou totes les edats i com a mínim l’educació infantil i de persones adultes.

El debat va permetre –a part de contemplar un moderador amb posats de pantalleta i amb un somriure constant que no entenia- parlar molt per sobre i poc a fons. Van parlar representants de diferents sectors, sense un debat clar, sense que hi hagués una picada d’ull a l’espectador que el fes reflexionar.

En resum, no és el debat que esperava i crec que no és el debat que esperava molta gent. Sí que és bo, no obstant, que es continuï parlant de l’educació i de l’ensenyament.


16 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola!
El debat va barrejar molts conceptes i diferents visions. Aniria bé que el debat tingués continuïtat.
Com va dir-se l´escola és el reflex de la societat, la nostra ha canviat molt en poc temps.
Els professionals de l´educació haurien de volar per anar adquirint noves estrtègies, dinàmiques, per anar-se adaptant.
Tampoc haurien de tenir tanta pressió social.
Tots plegats escola, administracions,famíles hauríem de creure en els canvis.
Caldria dedicar temps a escoltar, estar amb els nens i els joves.

Carme Rosanas ha dit...

Jo en vaig veure només un tros, i em va semblar com la gran majoria de debats i com tu dius, parlar moltes coses per sobre i molt poc o gens a fons.

De tota manera estic d'acord amb tu que ja és important que se'n parli.

Jobove - Reus ha dit...

Debats, ponencies, congresos, estudis, bones intencions i per quan educar !!!!

Ferran Porta ha dit...

Em sap greu haver-me'l perdut... per raons òbvies. El debat és necessari, sí, però com molt bé dius el problema no rau, inicialment, a les escoles sinó a la pròpia societat.

Un debat com el d'ahir pretén posar tota la pressió, sobretot, en l'escola i el professorat, i això és injust, fins i tot una mica repugnant i, sense dubte, una fugida d'estudi.

Cal un debat sobre l'estat de la nostra societat? Matins.si / Matins.no - Jo voto "sí", i afegeixo "amb urgencia".

Jose Martín ha dit...

Em va semblar un debat ple de tòpics i que no va aportar cap punt de conflicte.

A les portes de l'aprovació de la nova Llei d'Educació de Catalunya s'hi haurien d'haver fet més referències.

Un debat estèril.

Què t'anava a dir ha dit...

Aquests debats de la tele catalana és per tocar una mica el tema. Cadascú diu una mica la seva, un anunci un presentador amb somriure Profident i ja esta.

Striper ha dit...

No el vaig veure pero estic convençut que cal una reforma a fons i si cal carregar-se alguna de las vacas sagradas.

Josep Lluís ha dit...

Parlar molt per no dir res?. Està clar que cal un canvi...

Josep Lluís ha dit...

Parlar molt per no dir res?. Està clar que cal un canvi...

Xevi ha dit...

Vaig fer zàpping una estona. Em va cridar bastant l'atenció els somriures i posats a càmera del moderador que el teleespectador no acaba d'entendre i el voler parlar de molts temes sense tocar-los en profunditat.

Salut !

Unknown ha dit...

Anònim, en poques paraules has aportat molt més que tota la gent plegada que va participar al debat.
I per cert, si tornessis a veure el programa del debat t'adonaries que, quan parlava un jove, eren poques les persones participants del debat, que somreien amb la tendresa de qui fa l'esforç de posar-se en la pell del que parla.

RY ha dit...

El tema dona molt de si perquè l'autisme entre les parts de la comunitat educativa és més que evident. Simplifico: Que cada 4 anys es canviï per llei estatal de model, que els interl·locutors només defensin interessos corporatius de funcionariat, que no s'avaluï anualment als professors com es fa amb els alumnes, el burn-out o les baixes laborals que serien escandaloses en un altre sector, que els llibres de text canviïn cada any o convocar reunions de la comunitat educativa a les 12h del migdia i queixar-se de que als pares no els interessa l'educació dels seus fills són només pinzellades d'un quadre inacabat.

mai ha dit...

no vaig poder veure el debat tot i ho tenia present. Saps si està penjat a algun lloc i es pot veure?
Gràcies.

El veí de dalt ha dit...

Un debat dispers, amb apunts interessants; però faltava visió dels educadors. Està bé que se'n parli. Un país amb educació te futur. Al nostre, no li veig.

Montse ha dit...

No vaig veure el debat, però la veritat gent que la va veure es va sentir decebuda en quan al que es va anar comentant, s'esperaven un altre tipus de debat.

Odon ha dit...

El dia 13 hi ha vaga a l'ensenyament públic. Aquest debat no ha estat més que un intent de desviar l'atenció i voler fer veure que tot són flors i violes. No han aprofundit en res perquè no els interessa. A més, han triat el millor moderador que podien triar per als seus interessos: en Cuní, que té una llarga i reconeguda trajectòria de fòbia als mestres i professors.