dimarts, 2 de març del 2010

Ball de rams i ball del fanalet



Us agraden els balls de festa major? Fa uns anys, el dia o els dies de la festa major era tradicional un ball a la tarda i un altre a la nit.  Poc a poc, el ball de la tarda ha desaparegut o es programa l’últim dia de la festa, si aquest és diumenge.
 El ball de nit, en canvi, es conserva amb força. La gent de la població hi va tard, quan han acabat de fer un bon sopar de festa major i vestits amb una de les millors mudes.  Els grups musicals o les orquestres combinen la música tradicional de balls de festa major, amb les cançons i músiques que són de moda.
Anys enrere, la part més esperada del ball era quan els músics anunciaven que en breu es podria ballar el “ball del fanalet” i el “ball de rams”.
Si no sabeu com sonen aquests balls, podeu mirar els vídeos i gaudir una mica de la música i de l’ambient festiu que desprenen.

Per al ball del fanalet els nois compren un fanalet que sol vendre la comissió de festes i amb el fanalet conviden una noia a ballar. El fanalet és de paper i a dins hi ha  una espelma petita. Just quan comença el ball, que és un vals, s’apaguen els llums i les parelles encenen el fanalet que fa una claror suau i tremolosa.  El vals s’allarga i s’allarga i així es van cremant les espelmes i els fanalets fins que només en queda un, el de la parella guanyadora.





El ball de rams, en canvi, no comporta cap competició. Quan el conjunt  o l’orquestra anuncia amb veu alta “Ball de Rams”, els nois que han comprat un ram, que com en el cas del fanalet sol vendre la  comissió de festes, el regalen a una noia i tots dos ballen, alegres, al so de la música i de la lletra popular de les quals podeu gaudir tot seguit.



 Ball de rams
Quan refila el cornetí
es remou tot l'envelat,
doncs ja se sap que vol dir,
que el ball de rams ha arribat.
No em faré pas el distret,
com acostuma a fer algú,
content me'n gasto un duret,
i et compraré el ram per tu.
Guarda el ram que t'he donat,
com si fos el més flairós,
i ella et dirà que hem estat
avui molt juntets tots dos.
Ai, Maria, ai, Maria que ets formosa.
Tens les calces, tens les calces de setí.
Ai, Maria, que "ditxós" que jo seria.
Ai, Maria, ai, Maria,
si ballessis sempre amb mi.
Ai, Maria, ai, Maria,
si et volguessis casar amb mi.
 
Josep Casas i Augé





1 comentari:

Què t'anava a dir ha dit...

tot un clàssic de la meva joventut.