divendres, 1 de febrer del 2008

Un bon llibre: El curiós incident del gos a mitjanit

Aquesta setmana m’ha vingut a les mans un llibre d’Mark Haddon que em va regalar fa dos anys l’Eduard, un amic canadenc: The Curios Incident of the Dog in the Nighttime; traduït al català amb el nom d’El curiós incident del gos a mitjanit.

Recordo que en el moment de rebre el llibre, no vaig entendre perquè em deia que era bo, que era tot un best-seller a Canadà. A cop d’ull semblava una novel·la d’aventures d’adolescents.

Va ser començar-lo a llegir, i ja a la primera pàgina em vaig adonar que m’havia equivocat. No era un llibre qualsevol. Era molt ben escrit i el tema que tractava i de la manera que ho feia el convertia en imprescindible.

Definitivament, El curiós incident del gos a mitjanit és un bon llibre, recomanable tant per a joves com per a adults, i un dels més venuts a Catalunya l’any 2005, difós pel sistema fiable del boca-orella.

Què té d’especial aquest llibre? L’ús de l’escriptura de to senzill, però que no deixa gens indiferent, i la temàtica basada en un jove amb uns trets especials, tractada amb gran delicadesa i versemblança.

El protagonista, en Christopher, és un jove molt hàbil en matemàtiques i un gran observador, que, no obstant, té dificultats en les relacions socials, no suporta que el toquin, no entén els dobles sentits, els matisos del llenguatge i odia els colors marró i groc. Aquest desencaix social li provoca i ens transmet, en alguns moments, sensacions d’angoixa i de tristesa.

La passió que sent en Christopher per en Sherlock Holmes és el pretext perquè, tot i que no ha anat mai sol més enllà de la cantonada, investigui la mort del gos d’una veïna i aconsegueixi arribar més enllà de diferents límits.

És un llibre tendre, d'escriptura brillant i amb pinzellades d’humor que mantenen el somriure durant la lectura. Si no l'heu llegit, espero haver-vos temptat de fer-ho.


8 comentaris:

Striper ha dit...

A mi me has desprtat la curiositat sembla una bona lectura.

Dani Coll ha dit...

Jo també el vaig llegir fa ja un temps.

Molt interessant. Sobretot pel fet de ésser escrit en primera persona i fer-nos sentir i comprendre com funciona el pensament d'una persona amb una sensibilitat diferent.

Molt recomanable.

Gràcies per recordar-lo Núria.

Montse ha dit...

Gràcies Núria per aquest comentari, de ben segur el llegiré, el buscaré a la biblio, ja que haig de llegir un llibre pel nivell C aprofitaré la teva recomanació.
Una abraçada.

nur ha dit...

Un bon llibre, sí, senyora.

Com diu en Dani, és molt revelador el fet que estigui redactat en primera persona i de vegades és difícil arribar a posar-se a la pell d'en Christopher.

Anònim ha dit...

Espai meravellos i lliure.Des del ràco Català de Sardenya un'abraçada.Cordialment Mauro

Unknown ha dit...

Gràcies pel teu comentari, Mauro. Una abraçada als catalans de Sardenya, especialment als del racó Català.

El veí de dalt ha dit...

El vaig llegir fa un any. Com dius, la gràcia del llibre està en el punt de vista del narrador, que fa que el lector prengui partida per ell ja d'entrada.

Anònim ha dit...

A mi em va agradar molt també, és interessant. A més a més l'autor ha treballat amb nois i noies amb aquestes dificultats i sap de què parla. És al mateix temps una novel·la i un document professional, testimoni de la manera de viure de les persones que veuen les coses una mica diferents de la majoria.