dimecres, 19 de novembre de 2008

Vitralls modernistes


L'interès del romanticisme primer i del modernisme després per l'art gòtic impulsà els mestres vidriers d'arreu d'Europa a la recerca d'aquella tècnica oblidada.
Com a Anglaterra amb William Morris i Burne-Jones i a França amb Viollet-le-Duc, a Catalunya sorgiren els noms de la dinastia Amigó, Agustí Rigalt i Cortiella, J. Sagalés, A.Aymat, Josep Pujol i Josep Espinagosa i Farrando entre els vitrallers premodernistes.

Entre els artistes que treballaren els vitralls excel·leixen particularment Joaquim Mir i Darius Vilàs, pintors, i els arquitectes Rubió i Bellver, Balcells i Buigas, Puig i Cadafalch, Gallissà, Jujol, Sagnier i, d'una manera molt preeminent, Domènech i Montaner.

Cal assenyalar la interessant experiència d'Antoni Gaudí, amb Jaume Llongueras, Iu Pascual i J.Torres i Garcia, a la seu de Mallorca, on intentà d'obtenir una veritable tricromia sobreposant tres vidres de colors primaris convenientment rebaixats.

http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0151016


Palau de la Música, Barcelona


Casa Navàs, Reus
Casa Garriga Nogués
Seu central Caixa Sabadell


Els vitralls són el reflex de l'harmonia de l'art: dibuix, colors i llum es combinen per crear efectes de bellesa cromàtica excepcional. És molt difícil de reflectir.ne la bellesa en una foto. Per gaudir plenament, cal veure'ls en el seu espai.


Us agraden? No em cansaria de mirar-los.13 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

M'agraden molt, fins i tot el que més conec, el del Palau de la Música, sempre em sembla descobrir-lo de nou i és que tens raó, no et canses de mirar-los.

Striper ha dit...

Quina pasada son preciosos.

RY ha dit...

Sempre recomano una visita al Palau perquè forma part del imaginari col·lectiu de molta gent i mostra una determinada época. Els vitralls, a més a més, ensenyen una altra cosa: la intensitat de la llum varia al llarg de les diferents hores del dia.

Anònim ha dit...

Bon dia i bon hora!
Quan anem al Palau m´agrada anar dalt perquè tinc els vitralls més aprop.
Del Palau tot val la pena, una joia de l´arquitectura catalana. Al primer pis, a fora, hi ha unes columnes que em tenen el cor robat.
Imma

Ferran Porta ha dit...

M'encanten i no, tampoc no em cansaria de mirar-me'ls.

Els vitralls poden arribar a salvar una arquitectura "difícil", per dir-ho d'alguna manera. A Berlin, l'església cinquantenària al costat de la Gedächtniskirche, estèticament un monstre, se salva un cop hi entres gràcies als vitralls blaus que l'encerclen. Sort d'ells !

Què t'anava a dir ha dit...

Molt xulos i la feina que porten.

DooMMasteR ha dit...

Els vitralls son dels primers elements que observo quant visito algun monument. M'encanten, emocionen i ens expliquen molta història del lloc.

Salutacions!

Jobove - Reus ha dit...

per la part que em toca "la casa Navàs" gràcies, la veritat és que es una delicia aquesta casa modernista, val la pena visitarla

petons

Josep Lluís ha dit...

Conec també els del Palau de la Música però els altres no tenen res a envejar.

Un petonet des de l'altra costat...

Anònim ha dit...

Sempre m'han cridat l’atenció aquests vitralls. A les grans catedrals gòtiques, amb la foscor habitual de les seves naus, projecten la llum amb formes molt especials. Vaig conèixer fa uns anys el net d’un dels artesans de Barcelona que van fer els vitralls del Palau, ell és assessor informàtic. Tot evoluciona.

av女優 ha dit...

中租汽車超低利率0800772999
車貸網站
汽車貸款超低利
個人徵信線上查詢
私房錢好車貸
銀行汽車貸款
車種不限保證好借‎
汽車貸款中增貸
銀行汽車貸款利率比較

線上免費試看短片a片 ha dit...

現金板被抓
九州現金板
線上免費看a片
現金板
賭場黑名單
成人文學
免費OL絲襪美腿自拍
現金版代理
娛樂城活動

視訊聊天室 ha dit...

免費影片
免費裸體直播
免费性爱视频
日本a片動畫
日本a片卡通
日本美少女寫真集
性虐待影片
性感內衣秀
性感影片