diumenge, 1 de febrer de 2009

Francesc Català- Roca, el fotògraf català


Francesc Català-Roca va néixer a Valls el 1922. Es va dedicar principalment al món de la fotografia industrial i d’il•lustració i a reflectir l’estudi del paisatge urbà i de l’etnografia.Va col•laborar en revistes com
Revista, Destino, La Vanguardia, o Gaceta ilustrada. El 1953 va fer la primera exposició individual dels seu treball de creació a Barcelona. A partir d’aquell moment, va il•lustrar un nombre considerable de llibres de tema artístic o de reportatges com Les cases pairals catalanes (1966), El Pirineu (1970), El que hem menjat (1981), Veure Barcelona (1984).El 1951 i el 1952 va rebre el Premi Ciutat de Barcelona. El 1983 el Premi Nacional de les Arts plàstiques de mans del Ministeri de Cultura i el 1992 la Creu de Sant Jordi i la medalla d’or al mèrit artístic, el 1993.


Va morir a Barcelona el 1998. Deixà el llegat d'un arxiu de més de 350.000 fotografies a mans de l’Agrupació fotogràfica de Catalunya. Fotografies lúcides, silencioses, poètiques, properes, fotografies que reflectien la vida, sense enigmes ni manipulacions.
Francesc Català- Roca és considerat, per molts crítics, el fotògraf català més important del segle XX.

7 comentaris:

Striper ha dit...

Es d'aquets fotografs que sabia plasmar la vida cotidiana a la perfecció.

Què t'anava a dir ha dit...

Té coses molt xules.

Anònim ha dit...

Hola,
m´agraden molt les fotos de Francesc Català-Roca, tenen un no sé què...
Imma

Ferran Porta ha dit...

Ho és, sense dubte; Català Roca és segurament l'"històric" fotògraf de Catalunya. Si hagués nascut a un país "gran", el coneixerien a tot el món.

mai ha dit...

M'encanten aquestes fotos. Plenes de vida i de records.

rebaixes ha dit...

La de la vella, cadira buida... / allà vaig continuant el compromís. Anton.

DooMMasteR ha dit...

M'encanten aquestes fotos. La de les xemeneies de Sant Adrià és molt dramàtica...

M'apunto aquest fotograf! Gràcies!