dimarts, 10 de juny del 2008

Un retall d'història: Los 26 puntos




Normas programáticas del nuevo estado español

Camarada- Lee y medita estos 26 puntos y si plasman tus deseos, alístate a Falange Española Tradicionalista” que es la mayor garantía de llevarlos a la pràctica.

Viva Franco! Arriba España!


Així començava un full informatiu que al peu de pàgina datava: “Palafrugell, 8 de febrero de 1939. III Año Triunfal”.

Llegir l’encapçalament –presumiblement estàndard per a tot tipus de fulls com el que us parlo- fa posar els pèls de punta. Em recorda, amb totes les diferències temporals i polítiques que vulgueu, un crit que vaig sentir fa poc en un telenotícies de TV3 i que em va fer posar la pell de gallina: el famós “Capitán, mande firmes” Viva España”. No sé si ho dic amb paraules exactes, però crec que transmet prou l’angúnia.

No reescriuré el 26 punts del full, ja que seria pesat i avorrit, però deixeu-me copiar dues perles:


A l’apartat de Estado, Individuo. Libertad.

7.- (...) A nadie le será lícito usar su libertad, contra la unión, la fortaleza y la libertad de la Patria. Una disciplina rigurosa impedirà todo intento dirigido a envenenar, a desunir a los españoles o a moverlos contra el destino de la patria.

A l’apartat d’Educación nacional. Religión.

23.- Es misión esencial del Estado mediante una disciplina rigurosa de la educación, conseguir un espíritu nacional fuerte y unido e instalar en el alma de futuras generaciones la alegría y el orgullo de la Patria.



Todos los hombres recibirán una educación preliminar que les perpare para el honor de incorporarse al Ejército nacional y popular de España.

I en podria escriure més... però n'hi ha prou per endevinar els aires que es respiraven en aquelles dates i per recordar tots plegats que cal que hi posem el nostre granet de sorra perquè no tornin.


8 comentaris:

Què t'anava a dir ha dit...

UF sort que això sembla superat

Striper ha dit...

Deunido i si que he vist que quasevol diari o paper oficial de l'epoca portava lo de Año Triunfal.

zel ha dit...

I encara n'hi ha que pretenen això mateix, solapadament i de sota mà, voldrien que aquest esperit seguís...No ens atraparan pas, no...

civisliberum ha dit...

El problema es que molt jovent d'avui en dia banalitzen el tema o no en tenen ni idea, es creuen que la llibertat ve donada.

La Martona ha dit...

Com tu dius, Núria, cal recollir "perles" com aquesta per no oblidar de quin passat venim i que volem avancar precisament en la direcció contrària.

DooMMasteR ha dit...

Espanya sempre serà Espanya... Poden canviar els seus habitants, però pels seus dirigents sempre serà un imperi indisoluble fet a cop de canó, conquestes i sang.

Visca Catalunya lliure!

Sergi ha dit...

Em deixes ben parat, no sabia que existia un document així. Llegir els 26 punts seguits per nosaltres seria motiu d'indigestió, i de patir basques, és d'aquelles coses que et van fent canviar la cara a mesura que llegeixes, i no cap a un somriure, precisament.

Josep B. ha dit...

És el que els hi han venut des de sempre, un país que està per sobre dels drets dels seus components i que a l'hora no els hi dona res.

Ells no se n'adonen però consideren Espanya com un Déu, intocable, sagrat i omnipotent (en el pitjor dels sentits)