dissabte, 3 d’abril del 2010

Dijous sant a Verges



Aquest dijous, com tots els Dijous de Setmana santa, Verges va ser punt de trobada per a totes les persones que volien veure la representació escenificada de moments dels darrers anys de la vida de Jesús. La representació actual es basa en un llibre en vers del S. XVIII, tot i que conté algunes tradicions medievals i que la primera referència a la processó data de 1666.

La Processó de Verges s’estructura en dues parts. La primera, en un escenari que té per decorat principal les muralles i torres de fortificació medievals de la vila, s’hi representen episodis com el de la trobada amb la samaritana, el dia de Rams, el Sant Sopar, el Sanedrí,...

La segona, és la processó pròpiament dita que comença a partir de les dotze de la nit, en haver-se llegit la sentència de Pons Pilat i que recorre diferents carrers de la vila, il·luminats amb torxes. A la processó, el punt d’atenció principal és la Dansa de la mort, formada per cinc esquelets que salten al so d’un tabal. Quatre personatges més, amb torxes, il·luminen la dansa.

En conjunt, unes hores plenes de sensacions estètiques en què el so, la llum i la música i les veus en tots els seus tons, ens posen la pell de gallina i ens impressionen.


8 comentaris:

Striper ha dit...

Tinc una visita pendent malgrat que no estigui gaire de acord amb que cobrin per veure la dansa de la mort.

Ferran Porta ha dit...

Deu ser brutal, viure-ho en directe. Algún any, segur!

Efrem ha dit...

Uf, si és la meitat d'orgàsmic que la música que sona quan s'entra al teu bloc, ja valdra la pena anar-hi, amb escreix!

Unknown ha dit...

Striper! No es paga per veure la dansa de la mort. Es paga per veure el teatre que també hi surt uns segons. On es pot veure més és a la processó que recorre els carrers i no es paga. Apa, ja no tens excusa! L'any que ve... cap a Verges.

Ferran,hi ha escenes brutals, sobretot, la de la Dansa de la mort quan es rendeix dins l'església, al final. És un quadre simbòlic i plàstic brutal.
Efrem, moltes gràcies! Sí que val la pena.

Valentí ha dit...

Això de la Setmana Santa "Virginibus" (Abl. plural de la 3ª, oi?) ha d'ésser tota una experiència!

Un any (quan em jubili) vindré!

Albanta ha dit...

Espectacular!! I un director de luxe

Joan ha dit...

Núria, com a entesa. M'ha comentat que existeixen uns torns per veure la Dansa de la mort. Això és veritat? Gràcies.

Núria ha dit...

Bon vespre Joan,
No, no hi ha torns. Hi ha un teatre a la plaça que es paga i hi surt una estona la mort i després hi ha la processó pels carrers i no es paga i és obert a tothom. Cal cercar un espai amb menys gent i esperar que passi fent el ball característic. En el servei d'informació tenen plànols que estan bé. Per cert aquest any hi surto fent de Maria Magdalena acompanyant la Mare de Déu. Si hi véns, desitjo que gaudeixis.