diumenge, 23 de setembre del 2007

Cal respectar i confiar en el nostre professorat

Com en la majoria dels oficis, per ser bon professor o professora és imprescindible que es tingui vocació: no n’hi ha prou en oferir continguts, s’han de saber transmetre. S’ha de connectar amb l’alumnat i engrescar-lo i encuriosir-lo perquè vagi més enllà del que se li explica, perquè vulgui saber més.

El professorat que un any darrere l’altre exposa uns coneixements obsolets i dipositats en papers esgrogueïts, que es limita a detallar el contingut subratllable dels llibres, difícilment connectarà amb l’alumnat, i menys amb el d’aquest segle.

El nou alumnat demana comunicació i connexió amb el professorat. Per això, els docents han d’ensenyar amb mètodes més moderns i agosarats, amb inclusió de les noves tecnologies. Han d’ensenyar continguts, però sobretot, ha d’orientar en la identificació i tria dels bons continguts, dels correctes. Han d’educar en la comprensió, no en la memorització.

No obstant, per aconseguir-ho cal dotar el professorat de formació, mitjans i reconeixement. Cal escoltar-lo i ajudar-lo ja que no podrà formar bons alumnes només amb eines, per modernes que siguin. Li cal quelcom bàsic i que no sempre es té present: el suport social i, per davant de tot, el respecte i la confiança de la nostra societat.