dimecres, 11 de juny del 2008

Una llengua auxiliar?


Unu, un; du; dos,... dek, deu; la printempo, la primavera; la somero, l’estiu; vizago, la cara, okuloj, ulls; vianvendisto, el carnisser, kukfaristo, el pastisser; panfaristo, el flequer, lerni, aprendre, klarigi, explicar,...

Què són aquestes paraules que unes s’entenen més que altres, que ens són familiars, però que no acabem de relacionar amb cap llengua coneguda? A quina llengua pertanyen?
Aquestes paraules, són a tall d’exemple, algunes de les que conformen la llengua de l’”esperanto”.

I què és l’esperanto? És una llengua creada pel metge L Zamenhof, el 1887 amb l’esperança que es convertís en llengua universal.


Segons J Bremón Masgrau, vicepresident a mitjans segle XX de la Societat Espero Kataluna, “és una llengua auxiliar que qualsevol persona civilitzada hauria de conèixer a més de la llengua materna, per tal de poder-se comunicar amb els estrangers. Una llengua amb una gramàtica fàcil i deductiva que es pot aprendre en pocs dies. “

La major part del vocabulari de l’esperanto prové del llatí, de l’italià i del francès, de l’alemany i de l’anglès.


Tolstoi deia “Els sacrificis que farà una persona consagrada a l’estudi de l’Esperanto són tan exigus i els avantatges que en pot treure són tan immenses, que ningú es pot negar a fer-ne la prova”.


En canvi, Adolf Hitler, al Mein Kampf parlava de l’esperanto i la considerava una llengua que els jueus podrien fer servir per dominar el món. Per aquesta raó, durant l’holocaust nazi, es van perseguir els esperantistes.


Serà per això, que a la pel·lícula “El gran dictador”, de Charles Chaplin, els cartells, els pòsters i altres parts del decorat estan escrites en esperanto, i no pas en alemany ?

4 comentaris:

Striper ha dit...

Jo he vist cartells de congressos que s'habient fet a Manresa i crec de un a Monserrat anys 50 i pocs .

DooMMasteR ha dit...

No tenia ni idea que l'esperanto tingués més de 100 anys... Tenia la idea que era una llengua força més nova.

Anònim ha dit...

No m'hi havia fixat en això de la peli del Chaplin. Ja m'hi fixaré, que la tinc en DVD amb extres.

Dani ha dit...

De fet sí que és molt fàcil aprendre-la i a catalunya el moviment esperantista és molt més fort que en d'altres llocs.

www.esperanto.cat

i si voleu començar a iniciar-vos la millor pàguna és lernu.net

Gxis baldaux!