dimecres, 21 d’octubre del 2009

Paraules de tardor



Les sensacions bàsiques de l’home semblen anar unides a moviments mecànics molt simples: la distensió primaveral, el recolliment de la tardor.

D’aquests dos moviments, quin és el més hedonista? Potser el segon. Recollir-se és cosa fina. Tancar les portes, una delícia. Limitar l’horitzó, arraconar-se al foc de la llar, un pur encant. Això és el que representa, potser, en aquets país, el temps de les castanyes: el moment àlgid de la vida d’interior després de la dispersió de tants de mesos.

Les hores, Josep Pla (Ed. Destino OC. 1971, p. 408)



La colonització cultural no para i això que en diuen la globalització farà que aquests dies, cada vegada més, el món tingui forma de carbassa. (...) Que la carbassa acompanyi les castanyes i els panellets, passi. Però que els substitueixi, no. I que de la vetlla de Tots Sants acabem dient-ne Halloween, que és la seva traducció literal a l’anglès, em sembla del tot inadmissible, a més de ridícul.

Composicions de lloc, Narcís Comadira. El País. Quadern.





9 comentaris:

Striper ha dit...

M'agraden aquestes imatges, aquestes castanyes que evoque les castanyyades amb amics amb la conversa un xic escalfada per el moscatell i rematada amb panellets versus las horrible HALOWEN!!

Què t'anava a dir ha dit...

amb molt de significat, filla.

Marc Ambit ha dit...

Boniques paraules, tot i que, haig de confessar-ho, no sóc tan tradicionalista. A mi tant me fa com se'n digui la festa. Jo, darrerament faig la castanyada i, a més, hi afegeixo una nit amb la meva colla per veure una peli de por i decorar la casa. Qualsevol excusa és bona, no? :-)
Per cert, em quedo amb la reflexió sobre que és més hedonista, si el recolliment o la distensió... -__- ZEN MODE ON ...

Revista del Baix Empordà ha dit...

Conservar el que ja es té costa més que guanyar-ho, i això també ho podem aplicar a la nostra identitat. Però sembla ser que utilitzar paraules que no formen part del nostre diccionari vesteix més. I això és una gran equivocació

zel ha dit...

Ja hi sóc, Núria, tinc humor i tarannà de tardor, aix, ensopiment i nyonya...

Valentí ha dit...

La tardor és preciosa! A mi em recull -és que l'estiu m'escampa- i em retorna la calma.

DooMMasteR ha dit...

No hauriem de deixar perdre aquesta tradició tant nostra. Hallowen és un virus cultural que s'escampa massa ràpid...

Carme Rosanas ha dit...

Quina oloreta de castanyes!

Thera ha dit...

Per a mi és una bona època de l'any, és cert el recolliment, el fet d'estar més per casa. M'agraden els dies curts. M'agrada tot sants, la castanyada, els panellets,... M'agraden els colors de la natura. I innevitablement, no puc evitar el taronja carbassa, ens inunda per tot arreu. Com passa amb tantes altres coses...