dijous, 7 de gener del 2010

El gener




El gener,  s’associa, sobretot, amb  l’inici de l’any. No obstant el càlcul del temps actual és d’origen romà. Anteriorment, l’any havia començat el mes de març, coincidint amb la germinació de les llavors, i també el mes de setembre, que és quan comença l’any agrícola.
Joan Amades, en el Costumari català, explica que “El còmput antic del temps no era pas igual a l’actual.(...) El còmput mesal es feia segons una base lunar i els mesos eren de vint-i-vuit dies. Al cap de dotze mesos testava un sobrant de dies, és a dir, un escaig de temps que constituïa com un tretzè mes, el qual era dedicat a festes i esplais, i durant el qual hom creia que s’esdevenien les calamitats i plagues que, segons sembla, foren les que van originar l’aversió universal vers el número tretze. “
Les estacions solien figurar-se per les collites principals que les caracteritzaven: la primavera, per les flors; l’estiu, per les messes; la tardor, per les veremes i l’hivernada, per la collita de les olives.  Aquesta simbologia  es va utilitzar molt en la decoració de catedrals romàniques i gòtiques.  Un exemple es pot veure a la portalada del Monestir de Ripoll.



Antigament també es creia que el millor mes per casar-se era el gener, i en concret, durant la lluna plena. “La lluna de gener, l’amor prev é”

6 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

Ep, estaré atent a les llunes d'aquest mes, a veure com va la cosa, hehe...

Salut.

Striper ha dit...

Tot aixo del calendari de pages i lunes es asombros oer exemple jom'he tallat el cabell amb mala lluna i ara em creix molt depresa, lluna del cel, estava de bon humor. Apa un petonet.

civisliberum ha dit...

Personalment prefereixo el calendari de la Revolucio Francesa, avui seriam al Pimidi del mes Nevós, al que seguirien els mesos de Plujós, Ventós, Germinal, Florit, Pairal, Messidor, Calorós, Fructidor, Veremador i Bromós, molt mes poètic que els noms actuals.

Thera ha dit...

Sí que és una mica contradictori iniciar l'any amb un mes tan gèlid, més acord potser el març, primavera, inici de molts cícles,...

MGJuárez ha dit...

Un arbre de quatre estacions... potser cap dia ens els trobem. Ara per ara, comencem al gener, si; m’agrada’t molt el calendari de la revolució (tal com ens diu en civisliberum), és més poètic.
Una abraçada ben forta y Auguri 10!

Montse.

Anònim ha dit...

M'agrada saber que el recompte del temps pot canviar en qualsevol moment, i ens en podem trobar de més o de menys. De sobte em sent més jove!

Gràcies Núria!