Es parla de més de 4.000 dones compositores catalogades, des dels temps medievals, amb l’abadessa Hildegard von Bingen, a les joves compositores actuals.
La qualitat de les seves composicions era com la de compositors de l’època, però els costums i les pressions socials no permetin i no posaven facilitats perquè les compositores es donessin a conèixer i sovint havien de recórrer a germans, marits o amics per difondre les seves obres.
Heu sentit a parlar de l’obra de,
Clara Schumann considerada la pianista més important del segle XIX, tant bona com Franz Liszt (1811-1886) o Sigismund Thalberg (1812-1871), dos dels grans pianistes d’aquella època; que va començar a aprendre a tocar el piano quan tenia cinc anys als onze anys va fer el primer recital i als catorze a compondre. Clara Schumann va compondre el Concert per a Piano en Do Menor, que estrenà als setze anys, amb la Leipzig Gewandhaus Orchestra, dirigida per Felix Mendelssohn. El 1831 es publicà a Alemanya, per primera vegada, una obra de Clara Cuatro poloneses per a piano. Clara es casà amb Robert Schumann i va continuar component i interpretant, malgrat tenir i criar set fills. La carrera de Clara va seguir els més alts nivells professionals fins pocs anys abans de la seva mort.
O de Fanny Mendelssohn-Hensel, més coneguda com la germana de Fèlix Mendelssohn, va rebre la mateixa educació musical que el seu germà, però, Abraham, el pare, li va frenar les aspiracions i l’encaminà a tenir cura de la família. Va ser el seu germà qui va estrenar alguna de les seves obres.
I de Elisabeth Jacquet de la Guerre a la cort de Lluís XIV? I de Blanche Selva,...?
4 comentaris:
Totes ellas unes grans compositores i no tindria que esta relegades a un segon plano.
Doncs, crec que no he sentit res d'elles. M'hi hauré de posar.
Amb les dones sempre passa igual i encara n'hi ha per dies. La Schumann és un exemple interessantíssim, un munt de fills, animar el marit, sostenir la família donant concerts hores i hores... El seu papa ja volia que es casés amb un partit millor.
Frau Schumann sí, penso, que va aconseguir trencar en gran mesura les barreres socials de l'època. No així, intueixo, si més no perquè no em sona cap d'elles, la resta de compositores que menciones.
Especialment sagnant el cas de la Sra. Mendelssohn.
Publica un comentari a l'entrada