El tema de la son i el somni són molt presents a la pintura anglesa de la segona meitat del segle XIX. El son es pot entendre com a extensió de la mort, de la inconsciència o de la reflexió introspectiva que ens transporta lluny del temps i de l’espai.
Amb aquest tipus de pintura s’identifiquen els Prerafaelites, el corrent pictòric nascut a l’Anglaterra d’aquells anys.
Una pintura que s’inspira en la literatura i per a la literatura, plena de sensacions estètiques, on la natura té un protagonisme especial – cal conèixer la natura per saber-la expressar- i la delicadesa de les formes i la intensitat dels colors transporten cap al detallisme i una puresa de línies que es transformaria i extrapolaria posteriorment en l’art nouveau.
Una pintura, amb la qual volen transcendir al pla mític dels sentiments més purs, més essencials, que sorgeixen de l’ànima i que no són adulterats per la fredor d’una societat industrialitzada.
A Catalunya, els Prerafaelites van influir en el Modernisme, especialment en Alexandre de Riquer, considerat l’artista més polifacètic del modernisme català i a qui pertanyen aquestes dues pintures que podem contemplar tot seguit.
5 comentaris:
Les dues últimes són precioses! M'ha agradat molt la de l'esquerra, la groguenca! :)
En general, tinc debilitat per la pintura realista. Els abstractes em costen... Així que, encantadíssima amb aquest article!
Són tan relaxants de veure...
Boniques imatges, m'agrada el modernisme, és particularment gran a l'arquitectura a Hèlsinki. Salutacions! FINLAND: Helsinki architecture, mainly Jugend (Art Nouveau) album | Merike | Fotki.com
Molt bones m'han agrdat totes.
Excel•lent forma de pintar a l’aire lliure i treballar, directament del natural.
Vaig veure, casualment, una exposició de pintors prerafaelites que la fundació la caixa va fer a Madrid , ara fa ja quatre o cinc anys, em va agradar molt.
La música que ens proposes, com acompanyament, és deliciosa.
Un article tan delicat com ple de bon gust.
Salut i Terra
Publica un comentari a l'entrada