El suquet de peix té el seu origen en pobles mariners de la costa catalana. Els pescadors, acabada la jornada, encara a la barca, preparaven el seu menjar amb els peix que s’havia trencat una mica o que per la mida, tipus,... els costaria de vendre o del que n’havien pescat molt.
Aquell plat quotidià, l’hem convertit en un plat de festa que a més té la particularitat, que cadascú de nosaltres li donem el toc personal, de manera que amb la mateixa recepta, fem suquets amb gustos diferents, fàcilment identificables per als qui estan acostumats a acompanyar-nos quan en mengem.
Aquesta és la recepta del meu suquet. Espero no haver oblidat cap detall i que, ara que vénen festes, si proveu de fer-lo, us surti boníssim.
Ingredients:
200/250 grams de peix per persona
100 grams de patates per persona
1 gamba per persona (opcional)
peix per a sopa: cintes, escórpores petites,...
Tomates
1 fulla de llord (opcional)
4 alls
Ametlles
Oli, pa i sal
Com es prepara:
Posem a bullir una olla amb aigua i sal.
Netegem el peix i el tallem a rodelles. El cap, la cua i l’espina servirà per a elaborar el brou de peix.
Quan l’aigua de l’olla bull, hi tirem els caps, cues i espines dels peixos. (es poden substituir per peix de fer sopa: rates, cintes, escorpores petites, algun cranc,...). Salem. És opcional afegir-hi una fulla de llord. Deixem que bulli tres quarts d’hora i tot seguit ho colem. Desem el brou o fumet a part.
Mentre es fa el brou de peix, posem al foc una cassola de terrissa. Hi tirem un cul d’oli d’oliva. Quan aquest és calent, hi fregim els alls, les ametlles i el pa torrat. Quan tot és ben torradet ho traiem i ho reservem.
En el mateix oli, si volem, hi podem fregir unes gambes que haurem salat prèviament. Aquesta sal s’haurà de tenir en compte.
Si volem, podrem fer el suquet amb patates. Les patates absorbiran el gust del suc i seran molt saboroses.
Per fer el suquet amb les patates, les pelarem i tallarem esqueixant-les.
Tirarem una mica de tomata ratllada a l’oli i deixarem que es cogui una mica. Tot seguit hi afegirem les patates perquè es daurin i coguin una mica. Quan s’hagin enrossit, hi afegirem el brou de peix –només que cobreixi les patates i el peix. Quan aquest arrenqui el bull, taparem la cassola i abaixarem el foc, però vigilant que no perdi el bull. Ho deixarem coure uns deu minuts.
Passada aquesta estona, i quan les patates encara no siguin toves, posarem les rodelles de peix ben repartides dins la cassola i les deixarem coure, a foc lent, uns deu minuts més.
Mentre es cou el peix, agafarem un morter i hi picarem l’all, el pa i les ametlles. Hi podem afegir julivert i safrà.
Quan faltin tres o quatre minuts per tancar el foc, i només si cal, corregirem el punt de sal i hi afegirem la picada i també les gambes.
Quan el suquet sigui cuit, hi podem tirar (és totalment opcional) all-i-oli negat.
Deixarem que el suquet reposi dos o tres minuts i ja ho podrem servir de seguida.
6 comentaris:
Excel·lent! Només algú que estima la cuina és capaç de descriure amb generositat allò que és font de plaer. En prenc nota. Moltes gràcies per compartir-ho amb tots nosaltres!
Nyam nyam me ha fet venir gana i he tingut que sopar una mica de pa espero que no t'importi.
Ohh, això sempre va bé. Una recepta i per llepar-se els dits. Crec que aquest blog no només serà per llegir-lo sinó per imprimir les receptes i posar-les a prova.
Ja t'aniré llegint Núria, un plaer haber-te conegut
ostres marxo a sopar, quina gana el peix un dels meus plats preferits, és cuini com és cuini
petons
Jo també ho faig així, però amb alguna variació, aquest any ho fará la meva mare, perquè jo estic per l'arrastre...
L'any que ve.
Que et vagi tot molt bé Núria.
Si aquest peix és rap i teniu el fetge, jo en passo un trosset per paella amb sal i pebre i l'afegeixo a la picada!!! Té un gust excel·lent.
Salutacions a tothom des de l'Empordà!!!
Jordi Castelló. www.icookit.es
Publica un comentari a l'entrada