dimarts, 20 de maig del 2008

El Parlament Europeu: en llengua catalana


Llengües com el letó, l'estonià, el finès o l'eslovè, així com el maltès -amb només uns 300.000 parlants- tenen estatus de llengua oficial a Europa. En canvi el català amb uns 9.500.000 parlants i essent la desena llengua europea en importància, no té cap reconeixement en l'àmbit europeu.

El web http://www.directe.cat d'avui, 20 de maig, ens informa que

"El web Europarl, la pàgina no oficial del Parlament Europeu que en recull i tradueix la informació en català, continua online tot i la demanda formulada fa unes setmanes per representant de l'Eurocambra a Barcelona, Maite Calvo.

L'autor del web, el lleidatà Miquel Català, assegura que la mantindrà funcionant fins que el citin o li reclamin l’accés al web, i només la desconnectarà si li arriba un requeriment judicial.

Un mes després de l'advertència, Europarl continua funcionant com un mirall del web del Parlament Europeu però en català. La web vol ser una protesta contra la marginació del català a la UE i alhora treballa per aconseguir una normalització -que la informació de l'Eurocambra sigui en català pels 11 milions de catalanoparlants- que oficialment encara no és possible.



Europarl ja ha superat les 7.500 visites i per la xarxa circulen correus de suport, així com una campanya iniciada a través del Facebook.

Cal recordar que el web de Català ha rebut també el suport dels eurodiputats catalans Ignasi Guardans (CiU), Raül Romeva (ICV) i Maria Badia (PSC), així com un important ressó mediàtic."

Us recomano que hi accediu, hi navegueu i gaudiu del plaer -qui sap per quant temps- de poder llegir en llengua catalana la informació del Parlament europeu. Rumors diuen que el web no s'ha fet clausurar encara, degut al sorprenent allau de visites que rep diàriament. No sé si és cert, però encara que fos amb aquest objectiu, valdria la pena entrar-hi.


6 comentaris:

Josep Lluís ha dit...

Des d’aquí aprofito per felicitar a l’autor de la web, en Miquel Català, una molt bona idea en favor de la nostra llengua. Una altra vegada Sant Jordi ha de lluitar contra el drac...

Striper ha dit...

Ara em vaig cal conservarla.

David JB ha dit...

Per què una cosa que no fa mal a ningú l'han de tancar? No entenc a aquests que només toquen els nassos i es queden tan tranquils.. en fi, què hi farem!

DooMMasteR ha dit...

Tant de bo no la tanquin! Si es conservés seria una nova victòria de Catalunya i del Català.

Els del PiT ha dit...

Tot plegat fa pudor.
S'intueix una mà negra...
Me'n-hi vaig!

Joan de Peiroton ha dit...

L'he fet i tornaré a fer-ho! No vull que la tanquin, que el català és l'única llengua del grup de les nostres llengues que hi està present!
Nosaltres Occitans considerem que el català ens representa a tots!