dijous, 10 de juliol del 2008

El poble sápmi


Permeteu-me parlar del poble sápmi o sami, un poble indígena, ancestral, que viu a les terres del nord de Noruega, Finlàndia i Noruega, tot i que més de la meitat viu a Noruega i Suècia. Un dels pobles indígenes més gran d’Europa, d’unes 85.000 persones. Tot i que popularment s’han conegut com a “lapons”, no es reconeixen amb aquest nom, sinó amb el de Sámit o Sábmelaš (de família Sami).

Antigament, els samis eren principalment pescadors i trampers i portaven un estil de vida nòmada, condicionat per les migracions dels rens. Però la cacera excessiva, els impostos abusius que havien de pagar a Noruega, Suècia i Rússia i la disminució de rens, va comportar que una part important dels samis s’instal·lessin al voltant dels rius i dels fiords i que es comencessin a domesticar els rens.


Mentre que en el segle XIX les autoritats noruegues van intentar universalitzar la llengua i cultura noruega i del 1900 al 1945 van intentar destruir tot el que tenia a veure amb la cultura sami; passada la segona guerra mundial, la constant tensió es va relaxar i va començar una nova etapa de reconeixement i consolidació.

El 1986 es va crear l’himne nacional i la bandera del poble sami.

El 1989 es va elegir el primer parlament sami de Noruega. Un parlament democràticament elegit que fa les funcions d'autoritat governamental. Un individu té un vot sami si es considera culturalment o ètnicament sami, parla una llengua sami o tenia o té un pare, o avi, que parlava o parli una llengua sami.

Des del 1993, el 6 de febrer és el Dia Nacional de sami.

Tenen televisió i ràdio pròpia, un setmanari, publiquen novel·les i contes,...


I pel que fa a l'educació, es pot estudiar com a primera llengua en tots tres països i Smi Allaskuvla és una universitat sami situada a Kautokeino. A més, la llengua sami s'estudia en unes quantes universitats d’aquests països, sobretot a la Universitat de Tromsø, que considera el sami una llengua materna, no una llengua estrangera.

El poble sápmi té un interès especial que us animo a descobrir.


6 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Si que fa venir ganes de descobrir-lo. Sembla que les condicions i els drets dels sápmis i la llengua han millorat amb els anys, això sempre alegra.

. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Striper ha dit...

molt interesant intentare coneixer mes.

Què t'anava a dir ha dit...

Molt bé. La veritat que no ho havia sentit mail.Ja sé una cosa nova i puc anar a dormir.

Josep B. ha dit...

Pel que tinc entés estan recuperant tota la seva cultura, però que van passar una repressió/assimilació brutal.

Me n'alegro que elss se n'estiguin sortint, a veure si noslatres també en podem fer-ho.

Ferran Porta ha dit...

Molt interessant, Núria. No en sabia res, d'ells, més enllà del terme "lapons". Merci per la info!